Radikale Venstres telt ved Naturmødet 2023
Juni 2023

Naturmødet 2023: Danskernes engagement giver håb for naturens fremtid

Naturen er danskernes åndehul. De danske sangbøger er spækket med sangtekster om lærken, brede bøge, det brusende Vesterhav og de grønne skove. Det er ikke for meget sagt, at naturen er en stor del af vores nationale identitet. Derfor skal vi også værne om og beskytte den.

Af Ida Langhede

De sidste årtier har menneskets forbrugskultur og udvikling af teknologi været med til at forurene miljøet i så ekstrem grad, at eksperter kalder menneskets aktiviteter for ”den sjette masseudrydelse”. Mens byerne vokser, bliver naturområderne mindre, og derved forsvinder flere dyr. Den globale opvarmning medfører udbredt tørke. Kemikalier fra by og land forurener grundvandet. Naturen er så truet, at den skriger efter biodiversitet.

Derfor kan vi ikke alene rette op på de foregående skader. Vi er også nødt til at sikre, at naturen i fremtiden kan overleve. Vi skal sikre, at de næste mange generationer ikke kun skal høre om dansk natur i sangene, men at de også kan gå udenfor og stå midt i den.

Vi står derfor foran en stor opgave. En opgave som politikerne ikke kan løse alene, men som vi som samfund må finde i fællesskab. Hvordan griber man en sådan opgave an? Det har vi forsøgt at finde ud af på dette års Naturmøde i Hirtshals.

Stemningsrapport fra Naturmødet 2023

10 grønne bud

Klima- og miljødebatten kan tit blive uoverskuelig, da der er så store udfordringer, at det kan virke håbløst. Vi skal handle hurtigt, men samtidig ikke tage dumdristige beslutninger. Derfor er det vigtigt, at vi både borgere, politikere, forskere og eksperter sparer med hinanden om, hvordan vi løser klimakrisen bedst.

Derfor var dette års Naturmøde, der blev afholdt tidligere i maj, også et af de vigtigere folkemøder. Naturmødet er et 3-dages folkemøde, hvor der deles og debatteres holdninger og viden om naturen. Radikale Venstre havde deres egen stand, hvor man bl.a. kunne drikke en kop kaffe med Martin Lidegaard, Christian Friis Bach eller Zenia Stampe og drøfte naturens fremtid.

I anledningen af Naturmødet præsenterede Zenia Stampe 10 grønne bud på, hvordan vi sikrer biodiversiteten og et rent miljø. Her inviterede hun Maria Reumert Gjerding, præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, til dialog og debat om, hvorvidt buddene danner den rigtige ramme om en fremtidig naturlov. Solen stod højt over himlen, og der var godt fyldt op i teltet af engagerede borgere, der havde brugbare spørgsmål. Der var generelt positiv opbakning om de grønne bud.

Dialog og handling er vejen frem

I teltet blev der afholdt flere øvrige arrangementer, hvor politikerne debatterede naturpolitik. Christian Friis Bach havde både inviteret Louise Køster, formand for Økologisk Landsforening, Rasmus Ejrnæs, forsker på Københavns Universitet og viceformand i Landbrug og Fødevarer, Lone Andersen, til debat om blandt andet natur, biodiversitet og landbrug.

Alle havde et stort ønske om, at vi skal forbedre miljøet, men med forskellige tilgange til, hvordan vi bedst gør det. Blandt tilskuerne var der en masse deltagere, der stillede flere nyttige spørgsmål og kom med velovervejede argumenter. I demokratiets ånd, kom vi lidt tættere på svaret om en grønnere fremtid, hvilket både var lærerigt og motiverende.

Du kan læse de 10 grønne bud her: Zenia Stampes 10 grønne bud der skal sikre natur og miljø til fremtidige generationer