”Vi skal være partiet, der tør se fremad, når andre tøver”

Det er en kold novemberdag. Jeg har taget dynejakke og mundbind på og er hoppet på toget til Silkeborg for at mødes med Johan Brødsgaard, 2. viceborgmester i Silkeborg Kommune. På en lille café i det gamle rådhus varmer kaffen hænderne og smører stemmebåndet, mens Johan fortæller om Radikale Venstres rolle i lokalpolitik, og om glæden ved at bidrage konkret til udviklingen af en stolt provinsby.

Af Poul Andersen

KVR21: Status quo eller forandring

”Vores vigtigste opgave som radikale politikere er at se mindst 10 år frem i tiden. Mange mennesker kan godt lide status quo, men når de først ser resultaterne af nytænkning, så synes de alligevel, at det er meget fedt”, fortæller Johan Brødsgaard, der også mener, at de større partier ofte mangler modet til at skabe forandring: ”Vi stillede et forslag om mindre engangsplast. Det var kun V og S, der stemte imod, men det betød, at forslaget blev stemt ned. Her skal Radikale Venstre være partiet, der tør se fremad, og sige: Det er den vej, vi skal!”

Johan Brødsgaard mener desuden, at Radikale Venstre skal være bedre til at møde folk i øjenhøjde:

”Der er stadig folk, der ser Radikale Venstre som et meget akademisk og bedrevidende parti. Min oplevelse er, at hvis vi kommer ud og snakker med folk om de konkrete resultater, som Radikale Venstre har været med til at skabe, så kan folk godt se meningen med vores politik”.

Lokalpolitik handler om resultater

Det er gået stærkt for Johan Brødsgaard siden 2013, der i dag er formand for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget, medlem af Økonomiudvalget og 2. viceborgmester i Silkeborg Kommune.

”Lokalpolitikken bliver ved med at give mening for mig, fordi jeg kan se resultaterne. Det er dejligt konkret”, siger han, og fremhæver samtidig den umiddelbare respons fra borgerne:

”Jeg behøver ikke læse om, hvad folk mener om min politik. De kommer jo bare og siger det til mig. Det kan jeg godt lide. Også når folk er uenige".

”Allerede i folkeskolen kunne jeg enormt godt lide at debattere”, fortæller Johan Brødsgaard, der trods sine blot 27 år er ved at være en garvet politiker i Silkeborg byråd. Han blev første gang valgt ind i 2013, og beskriver det som en stejl læringskurve:

”Jeg kom med en masse ideer, og ville hele tiden have nye ting på dagsordenen. Med tiden lærer man, hvornår man skal lave budgettet, og hvornår man lige kan snige en mærkesag ind”.

Profil: Johan Brødsgaard
Kæmper for kulturen i provinsen

Alder: 27 år

Politisk karriere: Johan har været byrådsmedlem i Silkeborg Kommune siden 2013, og har siden 2017 været 2. viceborgmester, medlem af Økonomiudvalget og formand for Kultur-, Fritids-, og Idrætsudvalget. Formand for Kommunalpolitisk Netværk i Radikale Venstre siden 2018

Uddannelse: Læreruddannet

Job: Selvstændig kommunikationsvirksomhed, hvor han b.la. underviser i retorik og kropssprog.

Kulturliv gør Silkeborg attraktiv

Som formand for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget har Johan Brødsgaard flere gange oplevet modgang: ”Ofte vil folk gerne skære i budgettet til kultur, men de glemmer, at hvis ikke byen udvikler sig, så bliver Silkeborg ikke ved med at være en interessant by, som folk gider at bo i”, fortæller han entusiastisk og fortsætter:

”Vi har mange gode provinsbyer i Danmark, men Silkeborg er bl.a. attraktiv på grund af et stærkt kulturliv og vores satsning på at være Danmarks Outrdoorhovedstad”. Han nævner blandt andet Museum Jorn og Riverboat Jazz Festival som byens kulturelle trækplastre.

Uro påvirker ikke kommunalvalg

Det er ikke nogen hemmelighed, at Radikale Venstre har været igennem et par hårde måneder, men Johan Brødsgaard mener ikke, at det betyder så meget for det kommende kommunalvalg: ”Hvis jeg er ude og møde folk, så kan de sagtens stemme på mig – også selvom de normalt ikke stemmer radikalt”.

Da vi har drukket kaffen, følger Johan Brødsgaard mig tilbage mod togstationen. Mens vi går gennem Silkeborg, fortæller han uafbrudt om udviklingen i byen. ”Her kommer der nye grønne områder og cafeer. Det kommer til at løfte byen gevaldigt”, mener han, mens han peger på en kedelig parkeringsplads, der ligger lige ned til en af søerne. ”Altså det dur jo ikke”, siger han og konstaterer, at P-pladsen har den bedste udsigt i byen.

Artikelserie: Overalt i landet kæmper lokale Radikale for et grønnere, friere, stærkere Danmark. De trækker sjældent overskrifter i de store landsdækkende dagblade, men de er lige der, hvor fremskridtet starter. De kæmper på den radikale frontlinje, og fortjener langt mere opmærksomhed. Derfor varmer Radikalt op til kommunalvalget med en artikelserie, der hver måned sætter fokus på en af de lokale Radikale profiler.