Samira Nawa
Ældre udgaver

En Radikal Fortælling

Samira Nawa havde længe gået med en idé. Idéen kom til hende, fordi hun selv syntes, det manglede: Noget at lytte til, som gik tilbage til de radikale rødder, og som var en samtale med nogle af de interessante, store mennesker i partiet, som ved en hel masse. Og hvis det ikke er der i forvejen, så må man jo selv producere det. Det kom der en podcast ud af: En Radikal Fortælling.

Af Natacha Gravergaard

Samira Nawa er ret glad for podcast, og det er der også mange omkring hende, der er. Derfor har hun det seneste år givet sig i kast med podcastformatet. Det var ikke planlagt, at den skulle udgives i kølvandet på en turbulent tid i partiet, men omvendt synes hun også, at den kommer på det helt rette tidspunkt:

”Vores parti oplever lige nu medlemsflugt og dårlige meningsmålinger. Men for mig er politik altså også værdier og principper, og bare fordi der er nogle personer, der fejler, eller at der sker et eller andet i nutidens politik, så betyder det altså ikke, at det er værdierne, den er galt med. Det har jeg behov for at minde mig selv om, men også at minde alle andre om. Vi står på en ret lang og fantastisk historie. Nogle grundlæggende værdier, som et par ridser i lakken ikke hverken kan eller skal ødelægge”.

”Er du gal, jeg har haft nogle gode, lærerige samtaler”

Forud for hvert afsnit har Samira Nawa sat sig ned og læst om den tidsperiode, samtalen har skullet handle om. Det var vigtigt for den gode samtale. Men der er ting, man ikke kan læse sig til:

”Jeg har lært meget, og samtalerne er da heller ikke gået lige efter mit manuskript. De har taget nogle drejninger, og der er kommet anekdoter på bordet. Men er du gal, jeg har haft nogle gode, lærerige samtaler. Det synes jeg vidner om, hvad det er for nogle personer, og hvad det har været for en anden tid, politik er blevet til i. I samtalen med Asger Baunsbak-Jensen fortalte han blandt andet, at i den periode, hvor han sad i Folketinget, var alle taler fra Folketingets talerstol retoriske taler. I dag er langt de fleste taler jo skrevet på forhånd, og vi står med bukkede hoveder og læser op. Det bliver meget kunstigt og mekanisk, og det tager noget af det smukke ud af folkestyret og ud af debatten og samtalen”, fortæller Samira Nawa og fortsætter:

”Det er noget, jeg har hæftet mig ved, og som jeg prøver at minde mig selv om, når jeg skal op på talerstolen: At det er okay at give slip på manuskriptet og egentlig bare sige, hvad det er, man føler, tænker og mener”.

Personlige og politiske rødder

Samira Nawa fortæller, at hun har to spor, som har formet hende og derfor er vigtige at kende til: Det personlige og det politiske. Med podcasten er det i første omgang de politiske rødder, hun prøver at afsøge. Det andet spor, som er helt personligt og et spørgsmål om baggrund, må derfor vente på sig:

”Jeg tror, det er vigtigt at kende sine rødder, og hvad det er, der former vores identitet. Og identitet har altid været et spørgsmål for mig. Det er ikke altid, at det er kommet fra mig selv, jeg er også blevet mødt med det fra andre mennesker: Hvor stammer dit navn fra, hvorfor er du muslim, hvorfor går du ikke med tørklæde? Alle de der ting, hvor jeg har skullet forholde mig til min identitet, har været oppe mange gange. Og så det radikale fællesskab, som jo også er en identitet for mig, og som jeg har ladet fylde og forme mig rigtig meget. Det er ligeså vigtigt at have historien på plads, hvad det angår. Den radikale historie startede jo ikke, da Samira Nawa var 15 år gammel, den går meget længere tilbage, og det er vigtigt, at jeg kender til den for at kunne udtænke god radikal politik i nutiden”.

Første sæson af En Radikal Fortælling:

Afsnit 1: Del jer efter anskuelse med Peter Lauritsen

Afsnit 2: En begivenhedsrig begyndelse med Rune Christiansen

Afsnit 3: En verden i opbrud med Bo Lidegaard

Afsnit 4: No to NATO med Asger Baunsbak-Jensen

Afsnit 5: Turen går til Bruxelles med Elisabeth Arnold

Afsnit 6: Jordskredet med Bjørn Elmquist

Afsnit 7: Fodnoter og fattigfirsere med Marianne Jelved

Bonusafsnit: Om Elna og Peter Munch med Gry Jexen

Hvorfor lytte med?

Selvom Samira Nawa har haft en stærk personlig motivation for at lave podcasten, er det bestemt ikke kun for hendes egen skyld, at den er blevet til virkelighed:

”Man skal lytte med, hvis man godt vil forstå lidt af, hvad det er vi kommer af som parti, og hvad er det for en ideologi vi springer ud af. Det er ikke mig, der sidder og formidler den viden. Det er der nogle, der er meget bedre til, og det er netop mine samtalepartnere” forklarer Samira Nawa og fortsætter:

”Det er vigtigt, at vi ved, hvem vi var for at kunne vide, hvem vi er i dag, og hvilken retning vi skal i. I hverdagen på Christiansborg kan man meget hurtigt blive grebet af dette og hint lovforslag eller journalisternes vedholdende opkald, som vi skal forholde os til. Men nogle gange skal vi også lige spole tilbage. Hvordan vi forholder os til dét her skal jo også udspringe af, hvad det er for nogle værdier vi kom fra. Jeg synes, det er vigtigt at kende sine rødder, og som Bo Lidegaard så smukt formulerede det i tredje afsnit: Det er din identitet og dine erindringer”.

Fortællingen fortsætter

Samira Nawa har i sin podcast allerede løftet sløret for, at der kommer en sæson mere af En Radikal Fortælling:

”Når vi rammer sidste afsnit med Marianne Jelved, så er vi stadigvæk i 80’erne, og der er altså sket meget op igennem 90’erne, 00’erne og 10’erne, som også har formet vores parti. Jeg vil derfor også gerne tage et dyk ind i og snakke med nogle af de relevante personer fra de perioder. Der kommer også et bonusafsnit her til første sæson. Det er historiker Gry Jexen, som har indvilliget i en samtale om den første kvinde på Folketingets talerstol, som netop var radikale Elna Much” fortæller Samira Nawa og fortsætter:

”Ellers håber jeg, at folk lytter med og får lidt ud af det. Det er en god reminder til os yngre om, at der ligger meget læring i ikke bare historien, men også i samtalen med partiets seniorer og ældre. Noget, som Asger Baunsbak-Jensen fortalte, og som også gjorde rigtig stort indtryk, var, at han er heldig i en alder af 89 år at have bevaret åndsfriskheden og dermed sine erindringer. Det er jo ikke bare ham, der er heldig, det er jo hele Radikale Venstre, der er heldig, at han har sine erindringer og deler dem” fortæller Samira Nawa afslutningsvis.

Der er altså god grund til at lytte med allerede nu. Du kan finde direkte links til, hvor du kan finde podcasten herunder: