Radikale Venstre på Folkemødet 2021

Folkemødet bliver i år afholdt fra 17.-19. juni. Det bliver ikke et Folkemøde, som vi husker og kender, da Folkemødet i år er underlagt myndighedernes corona-restriktioner. Det betyder, at Folkemødet i år er i et hybridformat med digitale og fysiske events:

 • For at opleve de fysiske events på Folkemødet skal man i år have billet.
 • Pladsen er inddelt i sektioner, og dagsprogrammet er inddelt i programblokke à tre timer.
 • Som publikum kan man deltage i én programblok i én sektion om dagen, hvortil der skal købes billet. Det vil sige, at der i løbet af en dag sammenlagt kan være 6.000 på pladsen.
 • Du skal vise coronapas for at få lov at indløse din billet.
 • Corona-restriktionerne betyder også, at der ikke er en cirkusplads, og partierne har ikke telte med aktiviteter.

Radikale Venstre har både digitale og fysiske events, som du vil kunne deltage i. De digitale events foregår via Zoom-webinar og live-streames også på Radikale Venstres Facebook-side. De fysiske events foregår i Allinge på Bornholm, men live-streames også på folkemoedet.dk eller TV2 NEWS. Du kan læse meget mere om de forskellige events og finde links her på siden. 

Afholdte events

Torsdag 09.00-09.45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Åbent gruppemøde med Folketingsgruppen

Hvis du gerne vil vide, hvad der foregår bag de lukkede døre på Christiansborg, når Radikale Venstres folketingsgruppe holder gruppemøde, får du nu muligheden for at få et smugkig. Radikale Venstres folketingsgruppe inviterer nemlig indenfor til digitalt gruppemøde. Mødet vil tage afsæt i de emner og spørgsmål, som publikum stiller til gruppen.

LÆS dagsordenen!


Deltagere:

Andreas Steenberg, MF
Susan Kronbrog, MF
Lotte Rod, MF
Katrine Robsøe, MF
Rasmus Helveg, MF
Kathrine Olldag, MF
Karen Melchior, MEP

Torsdag 10.00-10.45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Digitalt demokrati

Mens demokratiet rykker ind på de digitale medier, bliver det stadigt vigtigere, at vi taler om menneskerettighederne. Hvem skal sikre, at menneskerettighederne bliver overholdt på de digitale platforme? Hvilken rolle spiller tech-virksomhederne, når hadefulde beskeder og racisme florer hyppigt i kommentarsporerne på de digitale medier? Og hvordan håndterer vi de indbyggede diskriminationsrisici, der ligger i algoritmestyrede profileringsmodeller, som bruges af tech-virksomheder, og som gradvist rykker ind i den offentlige forvaltning? Disse spørgsmål danner grundlag for en samtale om tonen i de digitale forsamlingshuse, lovgivning og dilemmaer. Kort sagt: Vores digitale demokrati.
Som folketingsmedlem og kørestolsbruger har Kristian Hegaard modtaget sin del af hadbeskeder og vandt sidste år P1s ”DM i hadbeskeder”. Marya Akhtar er chefkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder og arbejder med teknologi, menneskerettigheder og databeskyttelse.

Deltagere:

Kristian Hegaard, MF, Radikale Venstre
Marya Akhtar, Chefkonsulent, Institut for Menneskerettigheder

Torsdag 11.00-11.45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Moderne erhvervspolitik

Martin Lidegaard, næstformand for Radikale Venstre, og Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, taler om, hvordan vi styrker vi Danmarks position i et digitalt indre marked domineret af internationale giganter. Hvordan sikres virksomhedernes adgang til viden, kompetencer og nytænkning? Og hvordan skaber vi en fysisk og digital infrastruktur i verdensklasse?

Deltagere:

Martin Lidegaard, RV
Emil Fannikke Kiær, Politisk direktør, DI

Moderator:

Kim Østrup, fhv. direktør i IBM

Torsdag 12.00-12.45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Hvad kan Radikale gøre for de professionelle kreative?

Under Coronakrisen blev det klart for mange, at de kreative har en økonomi som små eller mellemstore selvstændige erhvervsdrivende, typisk i et patchwork af indtægtskilder. På grund af utilstrækkelig viden i bl.a. Kulturministeriet og fordomme om denne gruppe blandt mange politikere, blev gruppen overset. Det var Radikale der gik forrest i kampen for kompensation og rimelig genåbning. På områderne arbejdsmarked og skat opstod undervejs nogle åbninger, der peger mod nye typer rammebetingelser for de kreative. Vi skal diskutere kunst, kultur og økonomi - og indkredse spørgsmålet, om Radikale kan blive det centrale parti for en stor vælgergruppe i en sektor, der har samme økonomi som Landbrug og Fødevarer.

Deltagere:

Benjamin Koppel, musiker og debattør
Kathrine Olldag, skatteordfører

Vært:

Anders Juhl, kulturdirektør, Forperson i Dialogforum for kunst og kulturpolitik.

Torsdag 13.00-13.30
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Kvinde kend din historie

Ligestillingsordfører, Samira Nawa (RV), og historiker Gry Jexen taler om kvindernes betydning i historien med udgangspunkt i Gry Jexens nyligt udgivne bog ”Kvinde kend din historie”.

Desuden vil samtalen pege fremad, og Samira og Gry vil komme med deres bud på, hvad de ser som nutidens og fremtidens største ligestillingsproblemer, og hvad vi kan gøre for at komme udfordringerne til livs.

Deltagere:

Samira Nawa, ligestillingsordfører, Radikale Venstre
Gry Jexen, Historiker

Torsdag 14.00-14.45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Forskningen frem i lyset

Er god forskning anvendelig forskning?
Er det ikke længere selv universiteterne der bestemmer, hvad der forskes i, men derimod fondene? Er universiteterne blevet for afhængige af eksterne forskningsmidler?
Hvordan sikres bredden, kontinuitet og sammenhængen i fagområder?
Skal der nye finansieringsmodeller til i forhold til nationale + internationale samarbejdsprojekter og forskningsmiljøer? Er det tid til en ny fordelingspolitik?
Har forskeren tid (nok) til god forskning?
Hvordan undgår universiteterne at tabe unge talenter, når deres ansættelse af afhængige af eksterne forskningsmidler? Hvordan undgår vi at tabe dem til udlandet?
Hvad er forskerens rolle i samfundet anno 2021? Myndighedsbetjening eller samfundskritik? Eller begge dele?
Skal forskere blande sig i politik?
Hvordan kan befolkningen bevare tilliden til forskernes viden?

Paneldeltagere:

 • Stinus Lindgreen, MF for Radikale Venstre, ph.d. i bioinformatik.
 • Anja C. Andersen, professor i astrofysik og planetforskning, ph.d., Niels Bohr Instituttet.
 • Peter Dalsgaard, professor i interaktionsdesign, ph.d., afgående formand for forskningspolitisk udvalg i Det Unge Akademi.
 • Anders Overgaard Bjarklev, professor, dr. techn, rektor på DTU og formand for Danske Universiteters Rektorkollegium.

Værter:

 • Bitten Schjødt Kjær, formand for dialogforum for uddannelse og forskning i RV.
 • Lasse Blond (moderator), medlem af dialogforum for uddannelse og forskning i RV, ph.d. i informationsvidenskab.
Torsdag 15.00-15.45
Sted: Folkemødet, Hovedscenen - Se med live på TV2 NEWS

Partiledertale: Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen taler fra Folkemødets Hovedscene. Efter talen interviewes hun af Søren Lippert og synger med Anna David og Grønt Generationsråd.

Politik er gået i stykker. De store problemer bliver ikke løst. Velfærdssamfundet knirker. Svaret fra Christiansborg er alt for ofte lappeløsninger og mere af det samme. Der er brug for at tænke nyt! Tænk, hvad vi kunne, hvis vi sammen turde tage fat om virkelighedens problemer og sætte mennesker fri.

Med tale, interview og sang ønsker Radikale Venstre at vise, at politik kan være anderledes. At politik kan laves sammen med mennesker, fremfor henover hovedet på dem.

Det er Grønt Generationsråd et eksempel på. Grønt Generationsråd er en samling af unge og ældre borgere med forskellige politiske udgangspunkter, der sammen har skabt nye grønne klimaanbefalinger og løsningsforslag. Efter Sofie Carsten Nielsens tale vil Grønt Generationsråd sammen med Anna David synge op til forandring. Kom og vær med!

 

LÆS HELE TALEN HER

 

Torsdag 16.15-17.45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Ulighed i sundhed – en praktisk guide til forebyggelse

Tema 1: Det dobbelte kram v. Peter Thybo. Sundhedsinnovator, som i mange år har arbejdet for en erkendelse af at trivsel er mere end fysisk velbefindende. Det mentale helbred er ligeså væsentligt.

Tema 2: En kommunal strategi v. Børge Frank Kock, Videnscenter for sundhedsfremme i region Syd og formand for sundhedsudvalget i Haderslev. Hvordan er det lykkedes at få visionerne om trivsel til at leve i kommunen. Med særlig fokus på barnets første 1266 dage.

Tema 3: De frivilliges rolle. V. Bent Dalgaard. Formand for hjerteforeningen i Haderslev.
Ulighed i sundhed hænger uløseligt sammen med ulighed socialt og grundlægges meget tidligt. Derfor skal vi løfte for alle børn og deres familier, men samtidigt også adressere de borgere, der allerede nu er landet et sted, hvor de kan se frem til færre og mere sygdomsbelastede leveår.

Deltagere: 

Peter Thybo, Sundhedsinnovator
Børge Frank Kock, Videnscenter for sundhedsfremme i region Syd og formand for sundhedsudvalget i Haderslev
Bent Dalgaard, Formand for hjerteforeningen i Haderslev

Torsdag 18.00-18.45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Demokratiets fremtid med Sociale Medier

De sociale medier giver muligheder vi aldrig har oplevet før. Nyheder kommer nemmere ud end nogensinde før, men vil vælger selv nyhederne og skaber vores egne ekkokammer. Radikal Ungdom sætter fokus på, hvilken betydning denne selektive udvælgelse kan have for vores kritiske tankegang og nuancerne i den offentlige debat?

Deltagere:

Jacob Robsøe, Formand for Radikal Ungdom
Laurits Rasmussen, ordfører for europæiske forhold, Radikal Ungdom

Torsdag 18.00-20:00
Sted: Folkemødet, Partiscenen B3

Oplev politisk rockshow med Helveg/Mogensen band

Helveg/Mogensen band giver traditionen tro koncert på Folkemødet i Allinge. Bandets medlemmer tæller blandt andre Morten Helveg Petersen, medlem af Europaparlamentet for De Radikale og Peter Mogensen, direktør for tænketanken Kraka og politisk kommentator.

Med politiske anekdoter og klassiske rocknumre leverer bandet lydtapetet til en torsdag aften, hvor vi alt efter udfaldet af kampen har brug for en fejringsfest eller et musikalsk skulderklap.

Torsdag 19:00-19:45
Sted: Digitalt via Zoom - følg linket her

Klædt på til KlimavalgKamp?

Er du i tvivl om hvordan du skal spotte de grønneste kandidater til Kommunal- og regionsrådsvalget 2021? Vil du gerne have inspiration til, hvordan du spotter de grønne kandidater fra de andre? Så kom med i det grønne forsamlingshus.
Den grønne omstilling er siden valget blevet lovfæstet, og det er nu tid til at sikre at den grønne omstilling bliver en realitet i kommuner og regioner. Med hjælp fra Klimabevægelsen vil vi gerne klæde vælgerne på til at sikre at Kommunal- og regionsrådsvalget 2021 bliver et valg i klimaets, miljøets og naturens tegn.
Der vil være deltagelse af Kommunal- og regionsrådsvalgs-kandidater som vil stå for skud og forsøge at svare på grønne spørgsmål fra Klimabevægelsen.

Deltagere:

Mette Annelie Rasmussen, RV, København
Jesper Kiel, Ø, Svendborg
Tina Cartey Hansen, K, Hvidovre
Simon Jensen, Veganerpartiet, Odense
Lea Friedberg, S, København
Mathias Rinaldo, V, Hvidovre

Moderator:

Frederik Roland Sandby, Klimabevægelsen

Fredag 09.15-10:00
Sted: Partiscenen, B3 - følg linket her for at se med live på folkemoedet.dk

Hvad skal EU i den nye verdensorden - og hvad skal DK i EU?

Martin Lidegaard i samtale med Margrethe Vestager om EU’s rolle i den nye globale verdensorden.

Fredag 11.15-12:00
Sted: Partiscenen, B3 - følg linket her for at se med live på folkemoedet.dk

Fremtidens Europa med Margrethe Vestager

EU har igangsat en folkehøring om fremtidens Europa. Bag folkehøringen ligger en ambition om at initiere en ”græsrodssamtale”, der skal genetablere forbindelsen mellem EU og unionens borgere. Ideen er at samle borgerne til en diskussion af, hvordan fremtidens EU skal se ud, og hvilke institutionelle reformer, der kan skabe et stærkere EU. Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og næstformand for kommissionen, giver sine bud på, hvordan fremtidens EU kan se ud.

Deltagere:

Margrethe Vestager, ledende næstformand, EU-Kommissionen

Vært: 

Alexander Bjørn Jensen, Formand for Dialogforum for Europapolitik, Radikale Venstre

Fredag 13.50-14:10
Sted: Folkemødet, Hovedscenen - Se med Live på TV2 NEWS

Samtale om Unionens fremtid

Europa-Kommissionens Repræsentation inviterer til dialog om Unionens tilstand med ledende næstformand Margrethe Vestager.

Deltagere:

Margrethe Vestager, ledende næstformand, EU-Kommissionen
Lea Korsgaard, Chefredaktør, Zetland